Sök:

Sökresultat:

89 Uppsatser om Religiösa friskolor - Sida 1 av 6

Religiösa friskolor : en förstudie

Den hÀr uppsatsen handlar om religiösa friskolor i Sverige och den ska genomföras enligt en viss teori och modeller skrivna av Maria Klasson Sundin, teologisk kandidat och doktorand i religionsfilosofi vid Uppsala universitet. Uppsatsens syfte var att förbereda och framstÀlla en plan för en djupare studie av religiösa friskolor. I uppsatsen anvÀndes flera filosofiska perspektiv pÄ religionsfrihet, mÄngkulturalism och religion som ideologiskt styrmedel. Regeringsmakten och Skolverkets skrifter samt debattartiklar analyserades enligt Sundins modeller. Slutligen fördes en diskussion om en lÀmplig metod för att genomföra huvudstudien, detta för att fÄ fram Àmnets komplexa karaktÀr..

I friskolans vÄrd eller vÄld : en analys av ett debattprograms konsekvenser

Den hÀr uppsatsen handlar om hur religiösa friskolor behandlades i media efter debattprogrammet i TV "Dokument inifrÄn" som sÀndes den 8/5 Är 2003. Programmets journalist kritiserade bÄde muslimska och arabiska friskolor för att inte följa svensk skollag och den lÀroplan som finns för friskolorna samt för de allmÀnna skolorna. Journalisten kritiserade Àven Skolverket för bristande kontroll. Mitt syfte var att ta reda pÄ hur media beskrev de religiösa friskolorna och om den beskrivningen fick nÄgra konsekvenser för nÄgon av de skolor som behandlades i TV-programmet..

Elevrekrytering till friskolor och kommunala skolor

Bakgrund: Efter friskolereformen 1992 ökade antalet friskolor. Konkurrensen ökar mellan friskolor och kommunala skolor men ocksÄ mellan kommunala skolor. Valfriheten att vÀlja skola skapade konkurrens om eleverna.Syfte: Syftet med uppsatsen Àr att granska hur friskolor och kommunala skolor arbetar med att attrahera elever i den nya situation skolan befinner sig i. Uppsatsen skall Àven utröna om det finns nÄgra skillnader mellan de olika skolornas sÀtt att arbeta för att attrahera elever och vilken pÄverkan den nya konkurrenssituationen har haft.AvgrÀnsningar: Undersökningen sker pÄ grundskolor med allmÀn inriktning, Ärskurs F-9.Genomförande: Undersökningen genomfördes med hjÀlp av en internetenkÀt som skickades till 42 friskolor och 42 kommunala skolor. Intervjuer gjordes med skolansvarig pÄ kommun och tvÄ rektorer.Resultat: Undersökningen tydliggör ett konkurrensförhÄllande och att konkurrensen kommer att öka ytterligare i framtiden vilket gör att skolorna mer aktivt mÄste arbeta med elevrekrytering.

Konfessionella friskolor

Syftet med den hÀr uppsatsen har varit att genom kvalitativ metod undersöka vilka argument som förekommer i dagstidningars - Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet - debattartiklar och insÀndare om konfessionella friskolor i relation till och i en diskussion om skollagen och vÀrdegrunden i lÀroplanerna. Jag har utifrÄn detta syfte genomfört en litteraturöversikt, som introducerat och orienterat mig i det som tidigare har skrivits inom ÀmnesomrÄdet. Jag har utgÄtt ifrÄn tvÄ frÄgestÀllningar som jag har sökt svar pÄ i min undersökning: vilka argument förekommer i debattartiklarna och insÀndarna och hur förhÄller sig argumenten i debattartiklarna och insÀndarna till skollagen och vÀrdegrunden i lÀroplanerna? Jag har kommit fram till att valfriheten, det vill sÀga förÀldrarnas och barnens rÀtt till att vÀlja skola, har stor betydelse som argument för konfessionella friskolor. FörÀldrarnas och barnens rÀttigheter kan dock bli motstridiga i förhÄllande till internationella konventioner, nationella lagar och vÀrdegrunden i skolan.

Icke-konfessionell, inte sekulÀr! : En kritisk diskursanalys av debatten om kristna friskolor i Dagen och Kyrkans Tidning

Syftet med denna uppsats Àr att, genom Norman Faircloughs kritiska diskursanalys, undersöka hur debatten om kristna konfessionella friskolor ser ut i de kristna tidsskrifterna Kyrkans Tidning och Dagen. Diskursanalysens resultat analyseras utifrÄn Norman Faircloughs tredimensionella modell, samt Anthony Giddens teori om det posttraditionella samhÀllet och Bruce Lincolns religionsdefinition. Resultatet visar att debatten i tidsskrifterna övervÀgande prÀglas av en frustration över oklara direktiv frÄn skollagen och Skolverket i frÄga om konfessionella inslag i den svenska skolan..

Styrning inom fristÄende och kommunala skolor : en jÀmförelse

Bakgrund: PÄ grund av diverse politiska ÄtgÀrder har den offentliga sektorn börjat utsÀttas för ökad konkurrens. Genom Friskolereformen som drevs igenom 1992 har möjligheterna att starta upp friskolor blivit allt större och dÀrmed ocksÄ mer populÀrt. Mellan 1992 och 2002 ökade antalet friskolor i Sverige med över 500 %. Ur pedagogisk utgÄngspunkt har mycket forskning bedrivits om skolor medan det Àr knapphÀndigt med studier av fenomenet frÄn ekonomisk vinkel. Det som förÀldrar angett som frÀmsta anledning till skolbyte Àr skolans status och rykte, undervisningens kvalitet och skolans atmosfÀr, miljö och storlek.

Friskolor pÄ marknaden för grundskolor : Medför en ökad valfrihet Àven bÀttre effektivitet pÄ marknaden?

Friskolor har lÀnge varit ett omdiskuterat Àmne. Det finns idag ca 6000 skolor i Sverige och friskolor berÀknas vara ca 10 procent av dessa. Genom friskolereformen Är 1992 infördes ett nytt system dÀr Skolverket bemyndigades att godkÀnna friskolor och kommuner blev dÄ Àven skyldiga att ge fristÄende alternativ ersÀttning för skolverksamhet. Kommuner har tidigare haft monopol pÄ marknaden och i 110 av Sveriges 290 kommuner sÄ finns det fortfarande inga friskolor etablerade. I mÄnga kommuner sÄ utmanas dock den monopolstÀllning som kommunen tidigare haft av fristÄende grundskolor, vilket ökar förÀldrars och barns valfrihet att sjÀlva vÀlja vilken skola som barnet ska placeras i.Uppsatsens syfte Àr att undersöka vad som kÀnnetecknar marknadsstrukturen för grundskolor, med Linköpings kommun som typfall.

Vinst eller icke? ? En studie om incitamentens tillÀmpning pÄ icke-vinstdrivande friskolor i Sverige.

Sedan friskolornas start har skolmarknaden utvecklats och numera existerar det ett flertal variationer av organisationsformer samt driftsformer pÄ den Svenska marknaden. Teorin redogör för ett antal styrande incitament som Àr av betydelse för icke-vinstdrivande skolors existens, vilka frÀmst har observeras i skolor utanför Sverige. Baserat pÄ olikheter mellan lÀnder sÄsom Sverige och USA aktualiseras frÄgan om incitamenten kan appliceras pÄ den svenska friskolemarknaden. En kvalitativ studie har genomförts med tvÄ friskolor i StockholmsomrÄdet dÀr jag har sökt svar pÄ uppsatsens centrala frÄga; om incitamenten bakom icke- vinstdrivande skolor i teorin stÀmmer överens med realiteten? Resultatet antyder att skillnaden mellan vinstdrivande och icke-vinstdrivande friskolor ej Àr av den karaktÀren som teorin pÄvisar.

Fem yrkesverksamma lÀrares uppfattningar om religiösa friskolor : En kvalitativ intervjustudie om vad lÀrare frÄn bÄde religiösa och kommunala skolor har för uppfattning om religiösa friskolor

This study deals with religious independent schools and its impact on society. The purpose of this essay has been to examine what various teachers from both religious independent schools and public schools have for perception of religious independent schools. The questions highlighted in the study is the teachersÂŽ general view to religious independent schools, teachersÂŽ perception of the Education Act " a denominational education, but a non- denominational teaching", and what teachers believe to be segregated or inclusive.The study has consisted of five qualitative interviews with different teachers, where three of them work at religious independent schools, while the other two teachers work in public schools.The study shows that there are prominent differences of approach to religious independent schools. Teachers who work at religious independent schools avert criticism of religious independent schools and argue that teaching in religious independent schools do not differ appreciably from the public schools. Instead can religious independent schools serve as a good alternative to the public school.

Striden om skolan : Den politiska debatten om friskolor i media 1996 och 2006

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur den politiska debatten kring friskolor fördes under Ären 1996 och 2006 i Sveriges tre största dagstidningar. I studien undersöks Àven vilka argument de politiska agitatorerna anvÀnder sig av i ledar- och debattartiklar och vilka politiska skiljelinjer som kan ÄskÄdliggöras. Vidare vill uppsatsen undersöka hur den politiska diskursen pÄverkas av debattörernas avsikter och handlingsutrymme. Uppsatsen vilar pÄ en kvalitativ grund dÀr de artiklar som studerats valts ut utifrÄn en ÀmnesmÀssig relevans. Den hermeneutiska metoden har anvÀnts i studien för att kunna tolka det skriva pÄ en objektiv grund.

Vem vÀgleder pÄ de fristÄende skolorna. Om den nya skollagen antas, kommer denna att innebÀra nÄgon förÀndring?

VÄrt syfte med detta examensarbete var att undersöka vad ledningen pÄ ett antal friskolor pÄ grundskolenivÄ har för Äsikt om den eventuellt nya skollagen avseende den nya skollagen. Det vi ocksÄ ville ha mer kunskap om Àr vad de har för instÀllning till studie- och yrkesvÀgledning och vad det Àr som gör att en del friskolor vÀljer att inte anstÀlla en utbildad studie- och yrkesvÀgledare. I det eventuellt nya skollagsförslaget angÄende studie- och yrkesvÀgledning stÄr det att elever ska ha tillgÄng till sÄdan kompetens att deras behov av vÀgledning tillgodoses. Informanterna i vÄrt examensarbete Àr eniga om att tillgÄng till sÄdan kompentens Àr det samma som en utbildad studie- och yrkesvÀgledare. VÄra informanter anser att det Àr mycket viktigt med vÀgledning samt att studie- och yrkesvÀgeldaren har relevant utbildning.Vi har valt att göra en kvalitativ undersökning för att fÄ ett större djup i vÄrt resultat.

Svensk skola i förÀndring - Àr detta slutet pÄ gemenskapen?

Denna uppsats Àr en idéanalys av den mediala debatten av friskolor i dag. VÄrt syfte med uppsatsen Àr att förstÄ den uppsjö av debatter om friskolor som uppkommit de senaste Ären. Vi menar att media spelar en stor roll i skapandet av den bild svenska folket har av friskolor. VÄr utgÄngspunkt Àr att analysera hur skolans funktion och valfrihet diskuterats i media.Tomas Englund, professor i pedagogik menar att synen pÄ skolan har gÄtt frÄn att fokusera pÄ likvÀrdighet och jÀmlikhet, till profilering och individuell anpassning.SÄ vad sÀger politikerna? VÄr studie belyser att debatten om skolan Àr begrÀnsad utifrÄn vissa normer, exempelvis att friskolan ska finnas men samtidigt vara under stark statlig kontroll.

Muslimska friskolor i Sverige : en vÀg till integration eller segregation?

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka och skildra de argument som finns för, respektive mot, att muslimska friskolor skulle integrera respektive segregera eleverna frÄn samhÀllet, samt undersöka vilka övriga argument som finns för, respektive mot, muslimska friskolor. För att uppnÄ detta syfte har jag anvÀnt mig av en jÀmförande litteraturstudie dÀr jag har studerat forskare och andra sakkunnigas argumentering kring dessa frÄgor. VÀldigt fÄ empiriska studier har gjorts pÄ omrÄdet, varav ingen specifikt har berört de frÄgestÀllningar jag ville fÄ svar pÄ.  I min argumentöversikt sammanstÀllde jag de olika argumenten och upptÀckte att mÄnga argument fanns bÄde pÄ ?för? och ?mot? sidan. Exempelvis pÄstods att den trygghet som eleverna utvecklade genom att umgÄs med andra elever med liknande religiös och kulturell bakgrund bÄde kunna leda till att de hade lÀttare att integreras i samhÀllet men Àven till att de blev mer isolerade.

Sexualundervisning i skolan : En jÀmförande studie mellan kommunala skolor och kristna friskolor

Sexualundervisningen Àr en viktig del i skolan, dÀr eleverna fÄr kunskap för livet. Det Àr dÀrförviktigt att undersöka om alla elever fÄr en likvÀrdig utbildning, oavsett vilken typ av skola de gÄr i.Syftet med min studie var att belysa hur sexualundervisningen bedrivs i kristna friskolor ochkommunala skolor. I studien deltog tvÄ kristna friskolor och tvÄ kommunala skolor. För att samlain data anvÀndes den kvantitativa metoden enkÀt och den kvalitativa metoden intervju. EnkÀtendelades ut till totalt 133 elever och totalt intervjuades sex lÀrare.Resultatet visade att det Àr NO-lÀrarna som har huvudansvaret för sexualundervisningen ibÄde de kommunala skolorna och de kristna friskolorna.

Hur effektiva Àr privata vÄrdcentraler? : En effektivitetsstudie av privat drivna vÄrdcentraler i Stockholm

Syfte: Uppsatsens syfte Àr att kartlÀgga hur effektiva privata vÄrdcentraler Àr, som har avtal med Stockholms lÀns landsting. Effektiviteten, som i denna studie definieras som vinst, har mÀtts förhÄllande till antal patienter, antal lÀkare och antal lÀkarbesök.Metod: Undersökningen har en deduktiv utgÄngspunkt och en kvantitativ undersökning har genomförts dÀr empiri har samlats in med hjÀlp av enkÀter samt med en kompletterande telefonintervju. Resultaten jÀmförs med motsvarande nyckeltal för friskolor.Teoretiska perspektiv: De teorier som presenteras i denna uppsats Àr privatisering, PPP, effektivitet och konkurrens.Empiri: Det empiriska avsnittet bestÄr dels av sekundÀrdata; SLL?s ersÀttningssystem, information frÄn tre vÄrdbolags och en friskolas Ärsredovisningar, dels av primÀrdata; enkÀtsvaren och resultatet frÄn intervjun.Slutsats: Författaren kommer fram till att privata vÄrdcentraler Àr effektivare Àn friskolor gÀllande vinst i förhÄllande till lÀkare/lÀrare, men att de Àr mindre effektiva Àn friskolor gÀllande vinst i förhÄllande till patient/elev..

1 NĂ€sta sida ->